Manapság nagyon sok eszközünk van ami okos, vagy annak próbálja mutatni magát, esetleg van 1-2 dolog, amiben tényleg a segítségünkre is van.
De mi van a tejjel? Ez a nap, mint nap az asztalunkra és poharunkba kerülő szinte nélkülözhetetlen ital, ez megmaradt olyan egyszerűnek, amilyen volt ezer éve?
Nos, bizonyos szempontból igen. Az egyik legfontosabb fehérje, D-vitamin és kalcium forrásunk és számos nyomelem is megtalálható benne, ami a csontok, a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzését is szolgálják.
Ezen túlmenően azonban kivételesen fontos és értékes az a mikroorganizmus állomány is, ami a tejben kiinduláskor még benne van, viszont az UHT (135 Celsius fok) és az ESL kezelések (100-135 Celsius fok) tökéletesen kiirtanak belőle a hosszan eltarthatóság okán.
Ha igazi tejet szeretnél inni, ami a szervezetednek a legtöbbet adja, akkor igyál kíméletes pasztőrizálással (60-90 Celsius fok között) készült tejet, ami nem sterilizálja az alapanyagot, hanem megkíméli benne mindazt ami jó és hasznos.
Ilyen ital a Kemenesi tej, ami mindezen túlmenően zacskóba töltve a környezetedet is kíméli, hiszen negyedannyi és könnyen kezelhető csomagoló anyag őrzi meg 3-5 napig a tejet a hűtődben.
Ez tehát az okos tej receptje és ezért kapta meg nálunk a Kemenesi tej az imilk nevet is, hiszen így adja a legtöbbet nekünk a fehér ital. www.imilk.hu
A tej színe, fonákja és a zöld tej